nog
-13
dagen
 
tot
corso 2024
 

Buurtschap Poteind


Het corso van Zundert vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van september. Twintig buurtschappen strijden dan om de eerste prijs. De maanden voorafgaand aan het corso wordt er druk gebouwd in de corsotenten. Sinds 2019 bouwt buurtschap Poteind haar wagen niet meer in de corsotent op het Oranjeplein, maar in een loods op Beekzicht.

Al vanaf 1936, het eerste corso, neemt Buurtschap Poteind deel aan het Zundertse corso. Zij zijn hiermee de enige die vanaf het eerste jaar als buurtschap meedoen aan het corso. Het eerste jaar neemt de buurt deel onder de naam Moleneind, want zo noemden de Moleneinders het gebied rond de molen ‘De Eendracht’, die stondwaar nu de Boerenbond is gevestigd. De molen bleef, na een ongeval tijdens het slopen, jaren zonder wieken staan. Het stenen karkas leek op een grote pot. Dat was dan ook de reden dat de rest van Zundert geen buurtschap Moleneind zei, maar buurtschap ‘Poteind’. Vanaf 1973 beslist de buurtschap om deze naam ook zelf te gaan gebruiken.

In 1936 wint de buurtschap het corso met de wagen ‘De Molen’. De eerste prijs was in dit tijd een schemerlamp. In 1947 gebeurde iets bijzonders. Buurtschap Poteind verraste vriend en vijand door de wagen. ‘De Bloemenkoningin’ geruisloos door de straten te laten zweven. De verbazing was groot toen bleek dat de buurtschap mensen onder de wagen had gestopt om voort te bewegen! Het geheim van de ‘duwers’ onder de wagen was tot de laatste dag bewaard gebleven. De jury beloonde de wagen met de eerste prijs.

De uitvinding van het duwen door Poteind had grote gevolgen voor de opbouw van de wagens, want met het verdwijnen van de paarden voor de wagens kreeg het vooraanzicht een groeiende prioriteit en moest er ruimte gemaakt worden om de duwers te herbergen. Tegenwoordig wordt duwen als een erebaan gezien en wordt er binnen veel buurtschappen fel gestreden om een duwplek.

De molen zonder wieken en de wagen ‘De Bloemenkoningin’ vormen samen het heraldiek van Zunderts oudste corsobuurtschap. De oranje kleur is te danken aan de oorspronkelijke bouwplaats van de buurt namelijk op het Oranjeplein.
Bron: Corso Zundert

Note: Over de historie van buurtschap Poteind valt meer te lezen in het boek: Prachtig Poteind (te verkrijgen via info@poteind.nl).